Blog - archief

1 2 3 4 »
 • Team veranderen? leer ze je het hemd van het lijf te vragen!
  14 feb 2018 - Reacties

  Open je facebookpagina of Linkedin eens. Kijk eens naar een nieuwsbericht of een advertentie. En wat schrijven mensen daaronder? Of ze liken het bericht of er wordt een mening gedropt. Maar hoe vaak zie je vragen voorbij komen?

  Ook in het gesprek bij de teams die ik help met hun groei. Valt het enorm op. 

  We hebben geleerd te luisteren naar de letterlijke taal van degene die spreekt en we hebben geleerd daar betekenis aan te geven. Zoals van :' hij bedoelt vast...", We gaan daar dan over na denken en geven al snel mening. Maar o zo lastig blijkt het om vragen te stellen. En juist dat is de sleutel tot verandering en groei.

  Lees meer
 • Een goed gesprek hebben? Luister eens Waardenloos!
  13 nov 2017 - Reacties

  Hoe vaak heb jij een goed gesprek? En daarmee bedoel ik niet een gesprek over ditjes en datjes, of een gesprek over je mening, of je het ergens mee eens of oneens bent – maar een echt gesprek, een gesprek dat ergens over gaat, bijvoorbeeld over waar je al tijden aan ergerde, dat wat onder de oppervlakte speelt of dat wat je nooit uit maar wel belangrijk voor je is?

  Lees meer
 • Wat heb je veroorzaakt. Als mensen alleen echt praten bij de koffieautomaat?
  02 nov 2017 - Reacties

  Ken je dat? Je zit met je hele team aan tafel. Keurig wordt er van alles besproken, precies volgens de agenda van de vergadering. We spreken af, we horen elkaar, en soms ook niet. Er wordt wat gezegd. De meerderheid lijkt het hiermee eens, een paar niet. Je denkt te weten wat de ander bedoelt. Je houdt wijselijk je mond. En je voelt soms je eigen boosheid, je oordeel. "Thuis maar eens even flink stoom afblazen," denk je dan. Bij de koffiezetautomaat wordt er door enkele mensen nog nagepraat. En daar hoor je wat zij echt dachten en voelden. Daar wordt ongezouten, de ‘eigen waarheid’ verteld. Daar ontstaan de open verhalen. Daar zitten ook wijsheden in die niet gebruikt zijn bij de dialoog aan tafel. En dat is zo enorm jammer want hierdoor mist je vergadering het echte gesprek.

  Lees meer
 • Wat je nog niet weet over je eigen gedrag!
  16 okt 2017 - Reacties

  Het kan zomaar jouw dag zijn:

  Hij is super tevreden als hij naar huis rijdt. Het zou een drukke maandag worden. Vanochtend viel de file mee en hij kon direct aan het werk. Laptop open en tikken maar. Hij zag gisteren al een bulk mails voorbijkomen. Er zijn ook zoveel veranderingen in de organisatie. Want ze willen meer klantgericht worden. De menselijke maat moet natuurlijk terug – daar is hij ook helemaal van overtuigd. Het kan zo niet langer met al die procedures die niemand helpen.

  Hij heeft alle mailtjes die in zijn inbox zaten beantwoord. Altijd een knap iets, want in het weekend loopt die toch net iets voller. Er zaten nog wel wat akkefietjes bij, maar met zijn scherpe pen heeft hij iedereen weer in zijn hok gekregen, antwoorden op vragen gegeven en mensen lekker aan het werk gezet.

  De weekstart verliep eveneens vlot. Er werden besluiten genomen. Er was geen kritiek op de voorgenomen plannen, zelfs geen kritische vragen. Er zijn nieuwe vergaderingen gepland. Al is dat altijd lastig want iedereen is druk. Maar de vergaderingen kon hij telkens precies na twee uur afronden. Geen uitloop vandaag. Ook fijn dat je van de ene naar de andere vergadering zonder vertraging kan.

  En eigenlijk is hij gewoon trots op hoe hij het deze dag weer heeft gemanaged. Alles op orde. In control. Als hij de auto voor zijn deur parkeert, staat daar zijn buurmeisje daar. Ze pakt hem bij zijn hand en zegt stralend: “Hoi!” Nog met zijn hoofd bij de drukte van de dag zegt hij gedachteloos: “Hoi.” Het meisje heeft zijn hand nog vast. Wat zegt hij nu eigenlijk? Met een schok dringt er iets tot hem door: vergeten. Echt gedag zeggen. Echt contact maken. Even stilstaan. Waar was vandaag zijn menselijke maat? Hoe had hij eigenlijk niet gedaan waar hij juist wel voor stond?

  Lees meer
 • Training: Veranderen voor gevorderden
  05 sep 2017 - Reacties
  • Schiet je vertrouwde handelingssrepetoire ook wel eens te kort?
  • Ben jij in voor groei en persoonlijke ontwikkeling?
  • Sta jij nu voor een opgave? Is er een uitdaging die veel van jou eist? Heb je wellicht nieuwe skills nodig?
  • Heb je al successen behaald, maar besef je dat jij nu meer nodig hebt om een innovatie of verandering te realiseren? 
  • Heb jij behoefte aan nieuwe inspiratie en inzichten om tot veranderingen te komen?
  Lees meer
 • Een organisatie verandert niet, je wordt verleid tot 'oud' denken
  31 aug 2017 - Reacties

  Gaat het niet altijd zoals je zou willen in jouw organisatie? Is het flink trekken en sleuren? Komen er maar geen innovaties? Denk je dat het anders kan, maar weet je niet hoe mensen in beweging krijgt?

  Lees meer
 • Marketing: Van breinpositie naar raken in het hart!
  28 aug 2017 - Reacties

  Marketing draaide vroeger om de zoektocht naar een onderscheidende positie in het brein van de doelgroep. Het werd gezien als de kunst van het overtuigen en het beïnvloeden van mensen, soms zelfs met flinterdunne argumenten. Steeds meer realiseren bedrijven zich echter dat de kracht van een onderscheidende positionering als organisatie zit in het fundament waarop de onderneming gebouwd is; Mensen!

  Lees meer
 • De kracht van woorden.
  27 jun 2017 - Reacties

  Heb je je wel eens gerealiseerd wat je met taal construeert?

  Als jij je organisatie wil veranderen, speelt taal daarbij een belangrijke rol. Als jij je organisatie op de kaart wilt zetten en mensen wilt raken met wat jij doet, is taal ook cruciaal. Ben jij elke dag bewust van de taal en de woorden die je gebruikt? Hoe je een nieuw plan samen onderzoekt of presenteert is een wezenlijk verschil, voor het gedrag dat je veroorzaakt.

  Lees meer
 • Hoe we onszelf vastzetten
  19 mei 2017 - Reacties

  Een verandering is niet een optelsom van elementen. Een verandering is geen constante lijn van a naar b. Een organisatie bestaat uit mensen die samen iets doen, gedachten hebben en overtuigingen. En daarin patronen en waarheden hebben, die in ogenschouw moeten worden genomen, wil je grote veranderingen veroorzaken. Waar hebben jullie woorden en gedragingen vastgezet. Waar zijn jullie in gaan geloven? En hoe gedraag je je daar naar?

  Lees meer
 • Met woorden kun je raken, verleiden, verwarren en kraken
  06 feb 2017 - Reacties

  Rondom de verkiezingen zie je hoe belangrijk taalgebruik is. Welke woorden zet je in? Welke beelden maak je? Wat zeg je en hoe handel je ernaar in het hier en nu? Onbegrip, kloven kunnen ontstaan, omdat je in de taal niet goed aansluit bij de mensen voor wie je boodschap is bedoeld. Wat geldt in de politiek, geldt ook bij organisaties. Met onze woorden construeren we werkelijkheden. Het is dus cruciaal welke woorden we kiezen. 

  Lees meer
1 2 3 4 »